`   `
`


پرســـش و پاســـخ  درباره

مسائل متـفـرقــه

در اين بخش سؤالاتى كه از طرف شما از طريق ايميل مطرح و پاسخ داده شده است را گردآورى نموده ايم. براى مشاهده پاسخ بر روى سؤال كليك نماييد. پس از مطالعه پاسخ مجددا بر روى سؤال كليك كرده تا بحالت اوّل بازگردد.


۱) آیا واقعا در قرآن آیه ای در باره ی چشم زخم ذکر شده است؟ نمی توانم خود را قانع کنم که خداوند چنین خصوصیتی به کسی بدهد که باعث طرد شدن او از جانب مردم شود


۲) شما در سخنرانی امنیت اجتماعی و عدالت از قول امام علی گفته اید که حکومت وظیفه ای در ترویج دین و نظارت بر اعمال مردم ندارد ، پس امر به معروف و نهی از منکر چه می شود و رایطه آن با آیه : لا اکراه فی الدین قد تبین رشد من الغی چه می شود؟.


۳)  آیا این درست است که ما با خواندن دعاهایی مانند جوشن کبیر یا کمیل ، دعا را از حالت مونولوگی به حالت دیالوگی تبدیل کنیم و به جای اینکه خودمان با خدا حرف بزنیم دعاهای افرادی ديگر همچون امام علی(ع) را تکرار کنیم. حتی در بعضی مواقع شاهد هستیم مردم بدون اینکه معانی ادعیه را بدانند آن را می خوانند و خواندن آن را ثواب تلقی می کنند. آیا این کار ها صحیح است؟


۴) ميخواستم بدانم هنگام گرفتن فال حافظ اگر از خدا بخواهيم به ما جواب دهد، باز هم اعتبار ندارد؟


۵)  شما که میگویید با ادیان دیگر معاشرت کنید در حلی که انها ممکن است مشروب بخورند و یا برهنه باشند . شرکت در مراسم و مهمانیها با این شرایط با اموزه های قران مغایرت دارد


۶) برخی از اسلام ستیزان این ایراد را می گیرند که چرا خدا از ماه های قمری بهره برده است ، در صورتیکه اصلا علمی و کار آمد نیست


۷) آیا فرشتگان اختیار دارند و چگونه ابليس عصيان كرد؟


۸) جدیداً بحثی در خصوص فرستادن یا عدم گفتن صلوات در گرفته است .می گویند هم به دلیل حکم کردن به خداوند وهم به دلیل فرق گذاشتن بین رسولان این کار جایز نیست؟


۹)  در ميان مطالبي كه در سايت شما بود ديدم گه گاه به برخي يافته هاي رشاد خليفه درباره‌ي اعجاز عددي قرآن استناد فرموده‌ايد. نمي‌دانم آيا خودتان اين ادعاها را بررسي فرموده ايد يا نه؟ مثلا در سوره حمد نوشته‌ايد كه الله در قرآن دو هزار و ششصد و نود و هشت بار آمده است: اما اگر اين كلمه را بوسيله نرم افزارهاي قرآني جستجو فرمائيد چنين تعدادي نخواهد بود. توجه شما را به سرنوشت رشاد خليفه جلب مي‌كنم كه در نهايت ادعاي پيامبري كرد و گفت تعداد كلمات اسم من هم ۱۹ حرف است و من پيامبر جديدم! قرآن هيچ ادعاي اعجاز عددي ندارد و چه لزومي دارد كه ما چنين چيزي بر آن بيافزائيم كه اگر احيانا غلط درآمد تصور شود كه قرآن شكست خورده؟ تا آنجا كه من اين ادعاها را با همين نرم‌افزارهاي دم دست بررسي كردم هيچ‌كدامشان اثبات نمي‌شود. از طرفي مثلا اينكه كلمه «بسم‌الله الرحمن‌الرحيم» نوزده حرف است هم حرف عجيبتر است چرا كه نحوه ي رسم‌الخط در زمان كتابت قران با امروز متفاوت است و در آينده هم ممكن است تغيير كند و اين ثابت نيست كه بگوئيم حروف چند تا است. فرضا اگر چنين  قرار داد شود و نوشته شود: باسم‌الله ارحمن ارحيم آنگاه تعداد حروفش فرق خواهد كرد. خدا رحمت كند دكتر شريعتي را كه او هم با شنيدن ادعاهاي رشاد خليفه تصور كرد كه اعجاز مهمي كشف شده و حتي جزوه اي هم در اينباره منتشر كرد. جسارتا درخواستم اين است كه دراين باره تامل بيشتري بفرمائيد و اگر اشتباهي از جانب بنده بوده پوزش مي‌خواهم


۱۰) آیا با حکومت دینی موافق هستید؟


۱۱) در سالهاى پيدايش اسلام و پس از قدرت يافتن مسلمانان، آيا هنگام تلاوت اذان "اشهد ان على ولى الله" هم گفته ميشده


۱۲) مي‌خواستم نظرشمرا در ارتباط با كتابهاي دكتر مايكل نيوتون (سفر روح - سرنوشت روح) بدانم. آيا اعتقاد به زندگيهاي متوالي، بحث عدالت خدا را پاسخ نمي‌دهد و اينكه مثلا اگر بچه‌اي اين بار عقب‌افتاده بدنيا مي‌آيد ، حاصل اعمال زندگي گذشته اوست كه براي تربيت او طرح‌ريزي شده؟


۱۳) گويا در شرح سوره حجرات بود كه جنگ ايران و عراق را مثال زديد و گفتيد كه در نزاع بين دو طايفه از مسلمين ديگران بايد صلح برقرار كرده و بر ضد متجاوز اقدام كنند.سوال من اين است كه در جنگ حضرت علي با معاويه وقتي كه معاويه مغلوب ميشد ، پيشنهاد صلح داد ولي حضرت علي قبول نميكرد و ميخواست جنگ را ادامه دهد ولي زير فشار ياران خود آنرا قبول كرد. به نظر جنابعالي اين تناقض چگونه حل میشود؟


۱۴) نظر شما در مورد چشم زخم چيست ؟ ( با توجه به آيه و ان يكاد ) احتمالاً فيلم راز يا همان secret را ديده ايد يا در موردش شنيده ايد . بطور خلاصه حرفش اينست كه هر آنچه  در موردش فكر كني و بخواهي، كائنات آن را به گونه اي عجيب برايت فراهم مي كند  و اين يك قانون است .نظر شما در اين مورد از ديدگاه ديني چيست


۱۵) در مورد استخاره سوال داشتم که آیا پایه صحیحی دارد یا  این هم از خرافات معمول جامعه ماست


۱۶) چرا در عذاب اصحاب فيل از پرنده و سنگ استفاده شده است؟


۱۷) نذر چه معنايي دارد؟


۱۸) چگونه ميتوانم با شخصيت و نيايش‌هاى دكتر چمران آشنا شوم؟


۱۹) به نظر شما آقا موسي صدر را چه بلايي بر سرش آورده اند


۲۰) عارفان خداي خود را از كجا شناخته اند؟ اگر بي تعصب بنگريم اين خدا از دل دين بيرون نمي آيد. خداي حافظ و سعدي خداي دينداران نيست


۲۱) در قرآن آمده است كه به "سائل" كمك كنيد. آيا اينكار گداپرورى نيست؟


۲۲) جناب بازرگان با عرض معذرت. در شرحي كه بر سوره جمعه در بخش مكتوبات. در شرح اذاراوواتجاره  نوشته اييد: "زماني كه كاروان تجاري وارد مكه شد؟"
در هيج جاي تاريخ اسلام گفته نشده كه نماز جمعه در مكه اقامه شده است ، اصلا مومنين در مكه امنيت جاني نداشتند ، چه برسد به اينكه تشكيل ميتينگ هفتگي بدهند. در ضمن در توضيح يا ايها الذين امنوا  نوشته ايد تنها مشغله جدي مردم مكه تجارت بود ، بله تنها مشغله مردم مكه تجارت بود ، ولي بحث نماز جمعه مربوط به مدينه است نه مكه
به اميد روزي كه مسلمين به ويژه شيعيان به اهميت نماز جمعه پي برده و آن را در هر محله به امامت خطيباني متقي وآگاه به دردهاي جامعه (همچون مرحوم سيد محمد طالقاني) اقامه نمايند انشاءالله


۲۳) آيا رمضان كارخانه ساخت مبارزين است؟ (پاسخ به مقاله اى از يك جوان دانشجو در ايران)


۲۴) سوالی است که سالها فکر مرا مشغول ساخته و غیر از قرآن و شما معلمی ندارم. وقتی ما در مدرسه بودیم به ما آموزش دادند باید منتظر امام زمان بود وهزار و یک داستان که بهتر می دانید. امروز به این نتیجه رسیده ام که نمی دانم چه باید بکنم. چند روزبعد از حادثه کوی دانشگاه در ایران با همکارانم بر سر آقای رهبر یا ولایت فقیه مجادله داشتیم . بعد از ۵-۴ ساعت بحث گفتند خوب اگر این نه پس کی ؟ امروز که کسی مثل علی ع که تو می خواهی پیدا نمی شود. جوابی نداشتم. اگر بگوییم دمکراسی،  مگر جمهوری اسلامی با ۹۸٪ آرا به قانون اساسی روی کار نیامد؟ مگر خبره گان رهبری جزء قانون اساسی نیست؟ این معجزه که ۹۸٪ مردم بر سر چیزی متحد شوند دیگر رخ نخواهد داد. چه باید کرد اگر قدرت به دست خوبان جامعه نیفتد؟ یا نه دیدیم که افتاد رجایی را کشتند. چمران را کشتند و.... یا در تاریخ علی را کشتند.حسن را و........ امام زمان را هم خواهند کشت.
همیشه بدان خوبان را می کشند ولی خوبان بدان را نمی کشند. اگر بگوییم این نهایت فوز برای خوبان است . OK.خدا قسمت ما هم بکند ولی تکلیف جامعه چه می شود؟ اگر بگوییم آمریکا ۲۰۰ سال سابقه دمکراسی دارد و ایران بعد از چندین رئیس جمهور ورهبر به تعادل می رسد. ولی به نظر من آمریکا جامعه ی ایده الی نیست . فقط دو حزب دارد که به نوبت سرکار می آیند. این همه جنگها را در جهان راه انداخته اند. همیشه هم مردم از کارهای دولت ابراز نا رضایتی می کنند. مگر اینها با رای مردم سرکار نمی آیند؟ اگر بگوییم قرآن باید محور باشد. هرکسی برای کارهای بد خود یک تفسیری از یک آیه قرآن پیدا می کند. آیا باید صبر کنیم تا همه معانی واقعی قرآن را بفهمند و عمل کنند؟ اگر فرصت کردید و مرا راهنمایی کنید ممنون می شوم.


۲۵) مهاجرت فیزیکی و مادی از ایران و آشنا شدن با دوستان قرآنی وشم، ما را به مهاجرتی معنوی رهنمون کرد. ما دست خدا را به وضوح در این جریان می بینیم "وکنا لنهتدی لولا ن هدا نا الله". حال به آرامش رسیده ایم ، قرآن می خوانیم و در آن تفکر و بحث میکنیم.  ولی دل من شور می زند. از خسران می ترسم. نکند کاری از قلم افتاده باشد. سعی می کنیم ازگناه دوری کنیم. ولی کاری هم نکرده ایم. بیل گیتس های آن دنیا را می بینم و حسرت می خورم از این که من فقط یک کارمند هستم و سهامی از این شرکت ندارم. می دانم که باید شاکر باشم و خندان. شاکر هستم ولی نمی توانم بخندم. شاید هم فکر می کنم که شاکر هستم.
- نه شب ها برای خدا گریه می کنم و نه روز برای خلق می خندم.
- زهد کافی ندارم که "یطعمون الطعام علی حبه...." کنم.
- به نظرم وقت قیام نیست. باید دل ها را یکی یکی صدا زد (بگذریم از این که خودم برای آدم شدن ۱۴۰سال باید پا بزنم). باطل رفتنی است. مهم این است که وقتی رفت دوباره باطل دیگری برپا نشود.
- دوست دارم اقوام نزدیکم در ایران را به معانی واقعی قرآن سوق دهم. ولی کسی آن را جدی نمی گیرد درست مثل وقتی که خودمان در ایران به زندگی مشغول بودیم. و تازه هرچه ما بگوییم تلویزیون ایران و ماهواره آن را پنبه می کنند.
- گاه فکر می کنم کاش همه چیز را ول می کردم و می رفتم ایران و برای یکی یکی عزیزانم روشن گری می کردم. آیا بحث دل ها را خاشع می کند؟ یا این که ایران مرا دوباره به زندگی آلوده می کرد؟
- گاه شروع می کنم در رشته خودم کار تخصصی کنم ولی ترس های بالا نمی گذارد. احساس می کنم کارهای دیگر واجب تر است.
- به هر کاری که دست می زنم سریع می شود میمون فکرم و از خدا غافلم می کند پس دست از آن می کشم. ولی مشکل من این است تا کاری میمون فکرم نشود در آن موفق نمی شوم.
ای کاش می توانستم یک ماه بروم در طبیعت و تفکر کنم. آیا تفکر آرامم می کرد؟
قبلا من مدیر موفقی بودم و می دانم مدیریت یعنی تعادل برقرار کردن بین تناقض های وقت و سرمایه و سود و رضایت مشتری ولی باید اقرار کنم  در حل این تناقض ها وا مانده ام. پراکنده گویی مرا ببخشید. ارتباط با شما و انرژی گرفتن از شما برایمان بسیار مغتنم و آرامش بخش است.


۲۶) موضوع جبر و اختیار از منظر قرآن چجوری توضیح داده میشه؟


۲۷) در مورد کتاب مسیحیان می خواستم از استاد سوال کنم که اوصولا ایا کتابشان وحی هست یا خیر؟


۲۸) منظور قران از اینکه میگوید ما انسان را در رنج آفريديم چيست؟


۲۹) چرا خدا در قران فرموده که من از رگ گردن به شما نزدیکترم در حالی که فرموده: «واسجد واقترب»؟


۳۰) من خیلی سردرگمم، خسته ام نمیدونم راه درست کدومه؟ باری بهرجهتم، میخوام باور وایمان قلبیم قوی باشه، نمیدونم ازکجا وچطوری شروع کنم، یعنی راه نحاتی هست؟ کمکم کنید، چیکار کنم؟


۳۱) نظر استاد در مورد شرور چیست؟


۳۲) در باب جبر و اختیار گناه بچه ایی که نابینا بدنیا میاید چست !؟ آیا انسان نابینا میتواند از آفریده خود شکایت داشته باشد که چرا مرا بدینصورت آفریدی ؟؟ اصلا معلول آفریده شدن جبریست یا اختیاری ! آیا گناه پدر و مادر است یا تقدیر الهی است؟


۳۳) دیدگاه شما نسبت به عقاید و افکار مرحوم آقای محمدعلی فروغی را بفرمایید؟ و اینکه آیا خود استاد هم مانند مرحوم مهدی بازرگان از افکار جناب آقای فروغی و گفتمان ایشان در تفسیر قرآن بخصوص در آیات مشکله متاثر هستند یا نه؟


۳۴) آیا روزها در دین اسلام با هم تفاوت دارند؟ یا همه روزها از نظر خداوند یکسان است مانند روز عید قربان روز عرفه روز جمعه یا دوشنبه یا ایام سوگواری در محرم و نذر چیست؟


۳۵) معیار انصاف و عدالت در معاملات چیست؟ برای مثال من به عنوان پزشک فکر می کنم هزینه فلان عمل جراحی دو میلیون تومان میشود ولی تعرفه های دولتی یک میلیون تومان است. من از کجا بدانم که تعرفه مصوب عادلانه است؟ معیار دستمزد عادلانه چقدر است که مشمول آیه ویل للمطففین نشویم و پولمان حلال باشد؟ آیا تعرفه های قانونی و مصوب معیار عدالت است؟ حتی اگر از دید ما غیرمنصفانه باشد؟


۳۶) میخواستم نظر را راجع به نظریات اقای محمد علی طاهری بدونم و در مورد عرفان حلقه چیست؟؟


۳۷) به نظر شما که عمری قرآن خواندید و تفسیر کردید آیا سحر و جادو و دعا نویسی حقیقت دارد؟ اگر کمی توضیح دهید ممنون میشوم؟


۳۸) آیا به لحاظ اخلاقی، تحمیل و القا کردن یک تفکر خاص (دین) به بچه از همان ابتدای تولد درست است یا نه؟ آیا بهتر نیست که تا رسیدن او به سن بلوغ و تفکر، تنها فضائل اخلاقی مشترک بین انسانها را به او آموزش داده و بعد از آن، او را در انتخاب راهش آزاد بگذاریم، و البته تفکر خود را هم گفته و دلیل‌مان را نشان دهیم با توجه به اینکه، اکثر مردم، در همان تفکر و دینی که بزرگ شده اند تجدید نظر نمی‌کنند این سؤال را پرسیدم و اینکه در دین اسلام، توصیه هایی مبنی بر دعوت به نماز و درکل،عقاید اسلامی از همان ابتدای کودکی، دیده میشود


۳۹) شما گفته‌ايد از نظر خدا روزها یکسان است، انسانها هستند که در همه کشورها روزهای معینی را به بزرگداشت اشخاص مهم یا روزهای تاریخی خود اختصاص میدهند. جواب استاد کاملا اشتباهه، چون بر اساس خود قرآن نه تنها وقت و زمان مهم هست بلکه تعداد روزها هم مهم هست.به عنوان نمونه در سوره قدر آمده که لیلة القدر خیر من الف شهر. یعنی شب قدر از هزارماه برتر و بالاتر هست! پس زمانها و روزها در قرآن و در دین اسلام تفاوت داره! نمونه‌ی دیگه در داستان حضرت موسی هست که ابتدا قرار بوده که ۳۰ شب حضرت به عبادت بپردازن و بعد به ۴۰ شب افزایش پیدا میکنه و این به معنی اهمیت عدد ۴۰ و چهل روز عبادت هست. به حضرت استاد بفرمایید لطفا قرآن رو بهتر مطالعه کنند و تا زمانی که درست مطالعه نفرمودن، لطف کنن و در موردش نظر ندن. وقتی فردی مثل من که در حد معمولی اطلاعات داره میتونه اشتباه ازش بگیره وای به روزی که حضرت استاد در مقابل متخصصین این امر قرار بگیره. یا حق...


۴۰) منظور از عالم غیب چيست که خداوند میفرمایند باید ایمان داشته باشید و در جای دیگه میفرمایند که الولالباب به عالم غیب و رستاخیز و صفات خداوند ایمان کامل دارند پس عالم غیب نمیتونه مربوط به جهان بعد از مرگ (برزخ و قیامت و.. ) باشه اونطوری که من برداشت کردم مربوط به این دنیاست ولی خیلی گنگه برام اگه میشه توضیح بدن؟


۴۱) در مورد مسئله ۱۴ روایت از قرآن که گویا در دیوان حافظ هم ذکر شده توضیح بدهيد؟


۴۲) شما معتقديد همه احادیث حقیقی نیستند و امکان تحریف در آنها زیاد است پس نباید به آنها اکتفا کرد یا با قرآن صحت آن را سنجید اما نهج البلاغه را قبول دارند ،با توجه به اینکه نهج البلاغه قرآن نیست و امکان تحریف درش وجود دارد سوال اینجاست آیا ایشان همه ی نهج البلاغه رو با قرآن سنجیدند هیچ ایرادی ندیدند یا اینکه نهج البلاغه هم به مانند بقیه کتب حدیث قابل اعتماد نیست؟


۴۳) سوالم در مورد استمنا و خودارضایی هست. من دانشجو پزشکیم تو زمان فعلی تقریبا تمام پزشکای دنیا این کار را فعالیت طبیعی بدن میدونن و فوایدی مثل افزایش ایمنی بدن و کاهش استرس براش در نظر میگیرن ولی خب تمام علمای شیعه این کار را گناه کبیره میدونن و وعده آتش دادن در مورد این کار در قرآن هم آیه ۳۳ سوره نور درمورد عفت داشتن قبل از دواج صحبت شده. من واقعا نمیدونم حرف پزشکا را گوش کنم؟؟حرف علما؟؟حرف کی؟؟ واقعا این مشکل بزرگی هست؟


۴۴) در سوره بقره خدا می فرماید مومن مسلمان باید به خدا، فرشتگان و انبیاء ایمان داشته باشد. ایمان به خدا که کاملا مشخص است. ایمان به پیامبران هم برای تبعیت از آنها و دریافت تعالیم خداوند است. ایمان به فرشتگان را من متوجه نمی شوم چرا بیان شده. این مسئله چه تاثیری برای ما دارد. ما می دانیم که تمام اتفاقها از جانب خداست و باید تمام ارتباط ما با خدا باشد و هیچ واسطه ای نگیریم. در دید اول به نظر می رسد که ایمان داشتن به خدا و پیامبر کافی است و ایمان داشتن یا نداشتن به وجود فرشتگان عملا تاثیری بر هدایت و سعادت ما نخواهد داشت. حال سوال من این است که چرا خداوند چنین مسئله ای را با چنین اهمیتی بیان می کند؟ چنان که به نظر می رسد نداشتن ایمان به فرشتگان منجر به انحرافی در مومن خواهد شد و آیا ایمان داشتن فرشتگان منجر به وظیفه خاصی بر عهده ما می شود یا خیر؟


۴۵) نظر شما راجع به کتاب نهج‌البلاغه چيست؟ با عنایت به اینکه برخی فراضها با آیات قرآن مطابقت نمیکنند یا لااقل به گمان حقیر اینطور به نظر میرسد. به عنوان نمونه در خطبه ۱۲۷ ایشان به سنگسار اشاره میکنند و یا توصیه به کشتن کسی که به تفرقه دعوت میکند!؟


۴۶) آيا گذاشتن اسامی یاسین و طه روی فرزندان‌مان اشکال شرعی دارد و جایز نیست چون بعضی از علما گفتند این حروف مقطعه قران رمزگشایی نشده‌اند و بهتر است به عنوان اسم انتخاب نشوند می خواستم نظر استاد رو در این مورد بدونم؟



``